Hoe wordt kunststof vervaardigd?

By admin No comments

Kunststof wordt bij de vervaardiging van enorm veel verschillende dingen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan plastic tasjes of frisdrankflessen. De laatste jaren zijn we het materiaal voor steeds meer dingen gaan gebruiken. Zo heb je tegenwoordig ook kunststof kozijnen en worden onderdelen van computers of andere elektrische apparaten vaak uit kunststof vervaardigd.

Het materiaal is dus overal om ons heen aanwezig. Niet iedereen weet echter hoe kunststof wordt vervaardigd. In deze blogpost zullen we trachten antwoord op deze vraag te geven. Als eerste moet je weten dat de grondstof van het materiaal uit aardolie afkomstig is. Aardolie is een goedje dat bestaat uit koolwaterstoffen en lange slierten moleculen. We gebruiken dit onder andere ook voor het produceren van brandstof als benzine waarop auto’s rijden.

Destillatie van aardolie in raffinaderij

Nadat aardolie uit de grond is gepompt wordt dit getransporteerd naar een olieraffinaderij. Hier worden verschillende vloeistoffen in de olie van elkaar gescheiden. Je krijgt hierdoor dus nieuwe producten. Zo zal er na de destillatie bijvoorbeeld benzine en kerosine overblijven. Een ander overblijfsel van aardolie destilleren in een raffinaderij is het materiaal waar kunststof uit vervaardigd wordt. Voordat het materiaal als grondstof voor kunststof gebruikt kan worden moeten echter nog de lange moleculen kleiner gemaakt worden. Dit proces noemt met kraken. Uiteindelijk blijven er kleine balletjes of poeder over en kan het vervaardigingsproces voor het maken van kunststof beginnen.

Plastic en andere kunststoffen maken

Met de grondstoffen die uit aardolie gewonnen zijn kan vervolgens plastic en andere kunststoffen gemaakt worden. Om dit voor elkaar te krijgen moeten de balletjes of het poeder verwarmd worden tot een temperatuur dat het vloeibaar wordt. Het vloeibare plastic kan vervolgens in een vorm worden gegoten. Daar zal het weer worden afgekoeld. Tijdens dit koelingsproces neemt de kunststof weer een vaste vorm aan. Deze makkelijke manier van bewerken betekent dat je met het materiaal alle mogelijke vormen kunt maken. Door verschillende materialen toe te voegen aan de grondstof kan tevens de hardheid van het eindproduct bepaald worden. Ook de dikte van het materiaal speelt mee in de flexibiliteit van het product. Zo zijn er bijvoorbeeld zachte plastic tasjes en harde kozijnen die uit kunststof vervaardigd worden.